Aile, bireylerinin psikolojisi üzerinde en güçlü etkiye sahip olan bir sistemdir. Toplumun en önemli birimi olan ailelerimizin sağlıklı bir şekilde varlığını sürdürebilmesi ve iyi halilini halini koruması için ailelere büyük önem verilmektedir. Özel Aile Danışmanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı bir şekilde yasalarca yetkileri belirlenen özel bir kuruluştur.
Aile nedir?
Aile birbirlerine kan bağı, yasal ve duygusal bağlarla bağlı kişilerden oluşan toplumun en küçük birimidir. Modern topluluklarda aile evlilikle kurulmaktadır. Tarihsel süreç içinde insan toplulukların yaşam biçimleri ve kültürel özellikleri değiştikçe aile biçimleri de değişiklik göstermiştir. Fakat topluluk ilişkilerinde aile ve akrabalık bağları siyasal ve dini otoriteler tarafınca geçmişte de günümüzde de yüceltirmiştir. Aile, neslin devamı açısından en sağlıklı yapılarından biri olarak kabul görmüştür.
Aile Danışmanlığının Amacı Nedir?
Aile danışmanlığında ailedeki bireylerden birinin yaşadığı problemin etkisinin tüm aileye yansıyacağına inanır. Bu nedenle danışmanlıktaki çözüm sürecinde aileyi tek bir parça olarak işlemektedir. Hem birey hem de aile üyeleri arasında iş birliği kurmayı amaçlar.
Aile Danışmanı;
- Ailedeki bireylerin duygu ve düşüncelerini rahat bir şekilde paylaşabilecekleri güvenli bir ortam oluşturan kişidir.
- Aileye problemleriyle sağlıklı bir şekilde başa çıkabilmeleri için gerekli olan becerileri öğretir.
- Aile danışmanının ilgilendiği başlıklar içinde genel olarak;
- Aile içi iletişim problemleri,
- Çatışmalar,
- Kardeşler arası geçimsizlik ve sorunlar,
- Aile ilişkisi içindeki temel ihtiyaçlar,
- Aile düzeninde yaşanan değişiklikler,
- İş ve ekonomik sıkıntılar,
- Travmalar,
- Boşanma ve boşanma sonrası süreç,
- Aldatma,
- Ebeveynlik,
- Aile içi şiddet ve yaşam dönemlerine uyum problemleri yer almaktadır.
Aile Danışmanı Nedir?
Aile danışmanlığında aile danışmanı, ailenin ilişkilerindeki problemleri tespit eden ve kişilerin bu problemlerle ilgili farkındalıklarının artmasını hedefleyen kişilerdir. Aile danışmanları 450 saatlik bir eğitimden sonra Milli Eğitim Bakanlığının düzenlediği sınava katılıp başarı elde eden kişiler aile danışmanı ünvanına sahip olur.
Aile Danışmanının Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
- Çeşitli teknikler kullanarak (test veya gözlem) aileninin yapısını ve ailedeki kişilerin özelliklerini kavramaya çalışır. Ailenin öyküsüyle ilgili bilgiler alır.
- Aile danışmanı yaşanan problemin aile bireyleri tarafından anlanmasını sağlar. Bu probleme karşı aile bireylerinin hissettiklerini, düşündüklerini ve nasıl davrandıklarını anlar.
- Problemin örüntüsünü analiz eder. Bunu da problemin ilk hangi zamanda ortaya çıktığı ve ne sıklıkla yaşandığı gibi konulara odaklanarak belirlemeyi amaçlar.
- Ailedeki rol ve sorumlulukları inceler. Örneğin babanın ailedeki rolünün neler olduğunu ve aile için ne gibi sorumluluklara sahip olduğunu kavramaya çalışır. Eğer ailedeki kişilerin aile içindeki rollerinde ve aldıkları sorumluluklarda dengesizlik veya çatışma yaşanıyorsa, aile danışmanı bunu sağlıklı bir şekilde düzenlemeye çalışır. Çünkü aileyi danışmanlık alma sürecine götüren sebeplerden birinin sorumlulukların adil bir şekilde bölüşülmemesi olarak karşımıza çıkabilir.
- Ailenin iletişim şekline odaklanır. Aile bireylerinin birbirleriyle işlevsel bir şekilde iletişim kurabilmeleri için onları teşvik eder. İletişim becerileri öğretir ve bu konu hakkında çeşitli çalışmalar yapar.
- Ailedeki her kişinin kendini özgürce ifade edebileceği, duygu ve düşüncelerini paylaşabileceği bir ortam yaratır.
- Aile yaşam döngüsü evrelerinde (evlilik, çocuk sahibi olma, çocuğun ergenlik dönemi, çocukların evden ayrılması, yetişkinlik, yaşlılık ve emeklilik) yaşanan uyum sorunlarıyla ilgilenmektedir.
Kimler Aile Danışmanı Olabilir?
Aile Danışmanlığı Yönetmeliği Resmi gazetenin 4 Eylül 2012 tarihli sayısında yayımlandı. Bu eğitime başvurabilecek meslek grupları Sosyal Hizmet, Çocuk Gelişimi, Psikoloji, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, Hemşirelik, Tıp ve Sosyoloji Mezunlarıdır. Bu bölümleri başarıyla tamamlayan kişilerin aile danışmanı olma yolunu açan yönetmeliğe göre 300 saati teorik, 120 saati uygulamalı eğitim, 30 saati de süpervizyon olmak üzere toplamda 450 saatlik eğitim süresi yönetmelikle belirlenmiştir. Lisans eğitimini tamamladıktan sonra klinik psikoloji ve aile danışmanlığı alanlarından birinde yüksek lisans/doktora eğitimini tamamlamış olanlar ile tıp fakültelerinin çocuk psikiyatrisi ve psikiyatri alanında ihtisas yapmış olanlar aile danışmanı sayılır ve ayrıca bunlardan Merkezlerde görev almaları için sertifika istenmez.
Yasal Uyarı !
www.farukcesur.com.tr adresinde yer alan bilgiler, psikoloğun yapacağı yüz yüze görüşmenin bir alternatifi değildir. Web sitemizde bulunan tüm içerikler web sitemize gelen ziyaretçileri bilgilendirmek amacı ile hazırlanmaktadır. Sitemizde yer alan tüm bilgiler (Blog Yazıları, makaleler, sayfalar), hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini almaz. Site içerisinde bulunan bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır.
Sitemizden yola çıkarak herhangi bir ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinizin değiştirilmesi kesinlikle tavsiye edilmez ve önerilmez. Web site içeriğimiz kişisel teşhis ya da kişisel tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. Bu bilgilendirme kesinlikle bir psikoloğun danışanıyla görüşmesi yerine geçmez. Bu sitedeki içerikler bilgilendirme amaçlı olup, tedavi yerine geçmez. Tanı ve müdahale ve destek için lütfen uzman desteğine başvurunuz. İntihar veya ölüm düşüncesi veya riskiniz varsa derhal 155 ve 112’yi arayınız. Sitede Türkiye Cumhuriyeti kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.
Kaynak: https://www.farukcesur.com.tr/aile-danismanligi/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder