9 Şubat 2022 Çarşamba

Çağın Hastalığı Depresyondan Kurtulmak Mümkün mü? 2022

 Çağın hastalığı olarak geçen depresyon çoğu zaman yaşandığını bile fark ettirmeden pek çok kişide günümüzde görülebiliyor. Değişen dünya koşulları, hızlı tüketimin ve beraberinde getirdiği yoğun stres ortamında depresyon için uzman desteği alabilmeniz çok önemlidir.

Depresyon nedir?

Depresyon tanımı itibariyle bir duygu durum bozukluğudur. Genelde popüler kültürde veya günlük dilde sık kullanıldığından ötürü depresyon klişe ve basit bir şeymiş gibi algılanabilir ancak kişilerin yaşam kalitesini düşürmekte çok olumsuz sonuçlara yol açabilir. Depresyon ayrıca majör veya minör depresif bozukluk ya da klinik depresyon olarak da adlandırılmaktadır.
Sürekli halde kişinin kendisini üzgün hissetmesine yol açan depresyon ileri boyutlara vardığında kişinin günlük yaşamını oldukça etkiler. Zamanla her şeye karşı ilginin kaybolmasına yol açan bu durumdan kişilerin düşünceleri, davranışları ve hissettikleri etkilenmektedir. Bu durum da fiziksel ve duygusal açıdan sorunlar bir çok soruna neden olur. Özellikle sosyal ilişkilerde ve günlük yaşamı sürdürmek depresyondaki kişiler için çok zordur.
Keyifsizlikten veya anlık olarak yaşanan can sıkıcı durumlardan farklı olan depresyon üzerinde detaylı şekilde durulması önem taşır çünkü bu durum kısa sürelerde çözüme kavuşturulmaz. Ayrıca kendiliğinden düzelme durumu da oldukça düşük bir ihtimaldir ihtimaldir. Depresyon için uzman desteği almak ve tıbbi müdahalelerin yapılması gerekir. Terapi süreci de kişinin depresyon durumuna bağlı olarak farklılık göstermektedir. Depresyonun ortaya çıkması genelde yaş ile ilgili olmasa da sıklıkla 20 veya 30’lu yaşlarda görülür. Özellikle ergenlik döneminin sonrası kişilerde kronik bir depresyona yol açabilir. Bunun yanında her yaşta depresyon görülmesi de mümkündür. Erkeklere kıyasla rakamsal olarak kadınlarda depresyon daha sık görülmektedir.

Depresyonun sebepleri nelerdir?

Depresyonun nedenleri için tek bir etmen söz konusu değildir. Esasında kişinin psikolojisi ile ilgili olduğundan yaşanmışlıklar, düşünceler, ortam, beklenti, yaşam koşulları, ilişkiler gibi çok farklı sebepler depresyonun oluşmasına neden olabilir. Bunun yanında genel olarak saptanmış nedenler şu şekilde sıralanabilir;
  • Kalıtsal faktörler depresyon sebepleri için dikkate alınmaktadır. Aralarında kan bağı bulunan akrabalarda depresyon kuşaklara sarkabilmektedir. Depresyona sebep olan gen araştırmaları da devam etmektedir.
  • Depresyon yaşayan kimselerin beyinlerinde fiziksel değişimler saptanmıştır. Bu durumun hangi etmenlere yol açtığı belirsiz olmakla birlikte araştırmalara göre depresyonun beyinsel etkilerinin tespit edilmesi hastalığın da daha iyi teşhis edilmesine olanak verecektir.
  • Hormon dengesindeki değişimler depresyonun sık görülen nedenleri arasındadır. Hamilelik, menopoz ve tiroid sorunlarında yaşanan hormonal değişimler depresyonu oluşturabilir.

Bu etmenler daha çok fiziksel etmenlere bağlıdır. Bunun yanında kişilerin psikolojilerinden kaynaklı sorunlar da depresyonun yaygın nedenleri arasında bulunur;

  • Kişinin benliğinin tam olarak gelişmemesi, düşük benlik algısı, bir başkasına aşırı bağımlı olmak, kendisini hiç umursamamak, kendisini çok umursamak, hayata karşı kötümser bakmak,
  • Özellikle çocukluk gibi dönemlerde yaşanmış olan taciz, şiddet, kötülük gibi olaylar,
  • Alkolik olmak veya aile içerisinde alkolik olan bireylerin olması,
  • Ailede yakın birisinin intihar etmesi,
  • Cinsel eylemleri gerçekleştirememe,
  • İkili ilişkilerde kendini ifade edememe, aşırı çekingenlik veya yanılma korkusu,
  • Uyuşturucu türünden maddelerin kullanımı,
  • Kanser gibi büyük hastalıklar yaşamak,
  • Uyku haplarını düzenli olarak kullanmak,
  • Kötü bir çevre ve yaşam koşulları,
  • Yaşamdan istediğini bulamama,
  • İşsizlik gibi durumlar depresyonun psikolojiye bağlı yaygın görülen etmenleri arasındadır.

Bu etmenlerden bir tanesi depresyonu yaratabileceği gibi birden fazla etmen de depresyona yol açabilir.

Depresyon belirtileri nelerdir?

Depresyon, bir bireyin hayatı süresince sadece bir defa görülebilir veya bazı vakalarda birden fazla defa gözlemlenebilir. Depresyondayken günün büyük bir çoğunlukda birden çok belirtiyle karşılaşılabilir. Süreç boyunca her gün tekrarlanma şansı olan bu belirtileri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz: 
  • Birden ortaya çıkan üzüntü, nedensiz yere ağlama, boşlukta olma ve umutsuzluk duyguları
  • Suçluluk duygusu, değersizlik hissi, hayattaki başarısızlıklardan dolayı sık sık kendini suçlamak
  • Düşünme, odaklanma, karar alma ve bir şeyleri hatırlama konusunda sıkıntı yaşamak
  • Konuşurken, düşünürken veya hareket ederken eskiye nazaran yavaşlık
  • Basit olaylarda bile öfke patlamaları yaşama ve hayal kırıklığı
  • Eskiden zevk alınan aktivitelerden veya rutin şeylerden keyif alamama hali
  • Bazı bireylerde iştahsızlık bazılarında ise aşırı yeme durumu
  • Kaygı ve huzursuzluk hali
  • Baş, sırt ve boyun ağrısı gibi fiziksel şikayetler
  • Sık sık akla gelen intihar düşüncesi
  • Çok fazla ve sürekli uyuma isteği veya aşırı uykusuzluk
  • Yorgunluk ve halsizlik

Bu belirtiler, depresyonu olan kişilerin yaşamlarında ciddi problemlere sebep olarak hayat kalitesini bir hayli düşürmektedir. Zira bu bireyler, sebepsiz yere dahi umutsuz ve mutsuz hissedebilirler.

depresyon

Depresyon ile nasıl başa çıkılabilir?

Depresyon ile başa çıkabilmek için uzman desteği almak kapsamlı ve bütünlüklü bir süreci yönetebilmek adına çok önemlidir. Öncelikle depresyon teşhisi koyulması gerekmektedir. Teşhisin yapılması uzman tarafından dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Eğer depresyona sebep olan durumlar fiziksel etmenlerden kaynaklı değilse psikiyatrik tedavi uygulanmalıdır.
Depresyon kendi içinde de farklı türlere ayrılmaktadır. Uzman desteği öncelikle depresyonun tam teşhisini yapmak açısından etki gösterecektir. Anksiyete, atipik, melankoli, psikotik gibi farklı etmenler bulunmaktadır. Bunların teşhis edilmesi ile birlikte terapi süreci de başlanabilir.
Kişinin durumuna göre sürdürülecek terapi yöntemi depresyonun etkilerinin azaltılması için başarı sağlayabilmektedir. Bunun için de hastanın durumunu kabul ederek uzman yönlendirmesine dikkat etmesi gerekir. Kişinin depresyona neden olan durumları tespit edilmesinden sonra ilaç tedavisi yapılabildiği gibi aynı zamanda farklı psikoterapi yöntemleri de uygulanabilir. Bu sayede yaşamı için sorun olan depresyonun kontrol altına alınması terapi süresi kapsamında hastanın da çabası ile depresyon halinden uzaklaşması amaçlanır. Depresyon kişinin iradesi ile atlatabileceği ve olumlu sonuçların sıklıkla alındığı bir durumdur. Bu süreci kolay atlatabilmek için bir uzman desteği şarttır.

Yasal Uyarı !

www.farukcesur.com.tr adresinde yer alan bilgiler, psikoloğun yapacağı yüz yüze görüşmenin bir alternatifi değildir. Web sitemizde bulunan tüm içerikler web sitemize gelen ziyaretçileri bilgilendirmek amacı ile hazırlanmaktadır. Sitemizde yer alan tüm bilgiler (Blog Yazıları, makaleler, sayfalar), hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini almaz. Site içerisinde bulunan bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır.

Sitemizden yola çıkarak herhangi bir ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinizin değiştirilmesi kesinlikle tavsiye edilmez ve önerilmez. Web site içeriğimiz kişisel teşhis ya da kişisel tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. Bu bilgilendirme kesinlikle bir psikoloğun danışanıyla görüşmesi yerine geçmez. Bu sitedeki içerikler bilgilendirme amaçlı olup, tedavi yerine geçmez. Tanı ve müdahale ve destek için lütfen uzman desteğine başvurunuz. İntihar veya ölüm düşüncesi veya riskiniz varsa derhal 155 ve 112’yi arayınız. Sitede Türkiye Cumhuriyeti kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Psikologlardan Tavsiyeler: Stresi Azaltmak İçin Ne Yapmalı?

Psikologlardan Tavsiyeler: Stresi Azaltmak İçin Ne Yapmalı? Stresin hayatımızın her alanında karşımıza çıkabilecek bir durum olduğunu biliyo...